SVETSKO NOVINARSKO TENISKO PRVENSTVO, ALBENA, BUGARSKA 1-6 septembar 2014.

0

BATA JANJIC SAMPION U DUBLU

 

Pored zlatne medalje u muskom dublu Janjic u paru sa Oliverom Doklestic stigao do finala u mix dublu. Doklestic (Crna Gora) stigla do finala singla i zlatna medalja izmakla tek u taj-brejku!

 

 

 U turističkom mjestu Albena, na Crnom moru, u Bugarskoj, od 1 do 6 septembra održano je 37. Svetsko novinarsko tenisko prvenstvo. Albena se kandidovala za ovo takmičenje povodom jubilarnih 45 godina od osnivanja ovog  turističkog gradića koji živi samo tokom ljetnje turističke sezone.

Takmičenje je održano na teniskim terenima kluba «Kaliopi» i «Sandy beach» na ukupno šest zemljanih terena. Muškarci su igrali u kategorijama: open, 35+, 45+, 55+ i 65+ i muškim dublovima u svim ovim kategorijama. Ženske kategorije su bile: open i 50+ i open ženski dublovi. Turnir mix dublova je igran, takođe, samo u open kategoriji, što znači da nije bilo starosnih limita.

Iako je ove godine u Bugarsku stigao nešto manji broj takmičara nego na prethodnom takmičenju u slovačkom gradu Pještani, učešće pojedinih takmičara u open i nekim starijim kategorijama doprineo  je kvalitetu turnira i nekim sjajnim mečevima.

Ekipu Srbije predstavljali su samo Bratislav – Bata Janjić  i Mira Bain dok su neposredno uoci takmicenja odustali Soskic, Katic, Maletic, sto je bio svakako hendikep. Janjic  je nastupio u konkurenciji singla 55+. Takmičenje je okončao u polufinalu u meču sa Zoltanom Karpatijem iz Slovačke, koji je, potom, i osvojio Svetsko prvenstvo u toj konkurenciji. Medjutim bio je daleko uspesniji u muskom dublu, gde je u paru sa Slovakom Marjanom Zimom osvojio prvo mesto, a u konkurenciji mix dublova u paru sa Oliverom Doklestic stigao do finala.

Predstavnik Crne Gore Olivera Doklestic vraca se kuci sa tri medalje.  U singl konkurenciji odigrala je  četiri meča, po sistemu raund robin. Finalni meč je bio protiv Eleonore Adamcove, iz Slovačke. Igrale su po izuzetno vetrovitom vremenu,  i pri uslovima izuzetno teške kontrole lopte. Adamcova se bolje snašla i pobedila sa rezultatom 9:8, u taj-brejku 7: 4,

U konkurenciji ženskih dublova,  Doklestic je igrala  sa Eleonorom Adamcovom,  U polufinalu su se sastale sa parom iz Rusije: Balašova – Erastova i izgubile rezultatom 6:2, 6:4. Balašova, nekadašnja WTA igračica, sa partnerkom Erastovom, takođe iz Rusije osvojila je  turnir pobedivši u finalu Bugarski par Kulelieva-Andreeva rezultatom 7:6 (u tajbrejku 7:3) i 6:4. Ovim rezultatom Adamcova i Doklestic su   podelile treće mesto i dobile bronzane medalje, zajedno sa parom iz Bugarske Balinska-Coneva.

U mix dublu,sto je interesantno,   Bratislav – Bata Janjić i Doklestic su nastupili u open kategoriji. Osvojili su  srebrne medalje, nakon sjajne igre u četvrfinalu, polufinalu i finalu. Finalni meč je bio protiv rusko-slovačkog para Balašova-Zima od kojih su izgubili rezultatom 6:3, 7:6 (u taj brejku 7:4).

Na ovom prvenstvu Mira Bain, druga predstavnica Srbije, imala je manje uspjeha. U mix dublu je igrala sa sjajnim Poljakom Kozmom, ali su u četvrfinalu izgubili od para Balašova – Zima. U singlu (50+) mira Bain je zauzela četvrto mesto u grupi, iza Olge Kmetove-Stajkove.

Najuspješniji takmičari na turniru bili su Zima iz Slovačke i Aleksandra Balašova iz Rusije koji su osvojili po tri zlata u konkurencijama . open seniora, muškog, odnosno , ženskog dubla i mix dubla. Sa ukupno osvojena dva srebra i jednom broznom, kao jedini predstavnik Crne Gore, na 37 svetskom prvenstvu u Albeni, Crnoj Gori je Doklestic donela   ukupno peto mjesto.

Na sastanku kapitena teniskih reprezentacija, koji je održan u Albeni 6 septembra, predlozeno  je da se prvenstvo 2015. godine održi u Ulcinju, a 2016. u Splitu. Predlog za organizovanje 38. Svjetskog prvenstva u Crnoj Gori, za Ulcinj, kandidovao je Teniski savez Crne Gore i Udruženje novinara Crne Gore, čiji je predsednik Veselin Drljević.

 

 

 

O autoru

Komentari su isključeni.