Istorijat

0

Svoje prve teniske turnire, u organizaciji Tenis pres kluba, novinari teniseri igrali su 1984 godine u Beogradu, u proleće, na igralištima Kalemegdana, zatim te iste godine i na teniskim terenima na Zvezdari. Od tada, pa sve do današnjih dana, odolevajući godinama i smeni generacija, tradicija se nije prekidala. Turniri su se igrali, pobednici se smenjivali, a ono sto je najvaznije, od jedne male grupe entuzijasta toga doba, do danas, broj igrača narastao je do te mere da su danas takmičari podeljeni u dve starosne grupe, dok kvalitet igara i igrača odavno prevazišao okvire uobičajenih amaterskih takmičenja.

Nekako u isto vreme sa početkom teniskih aktivnosti novinara, na profesionalnim terenima tih godina stasavala je u okviru tadašnje SFR Jugoslavije jedna nova generacija igrača na čelu sa Slobodanom Živojinovićem, krenuli su i uspesi u Dejvis kupu, a većinu novinara to je povuklo da se pored uobičajenih nadmetanja u fudbalu i smučanju, ogledaju i u “belom sportu” koji je neumitno ulazio u modu.

Tih prvih godina, uz zvanične mečeve Dejvis kupa koje je reprezentacija Jugoslavije igrala širom sveta, novinari su napravili svoju selekciju i najčešće odmeravali snage sa kolegama – izveštačima iz zemlje koja je bila protivnik našim teniserima. Tako je novinarska selekcija Jugoslavije u periodu od 1986 – 1991 godine igrala protiv kolega iz Švajcarske i Španije ( u Splitu), Švedske ( u Zagrebu i Bostadu), Italije,Danske i Rusije u Beogradu.

Sa promenljivim uspehom igrali su naši novinari protiv kolega iz celog sveta, ali daleko važnije od rezulatata bilo je druženje sa novinarima iz inostranstva, prijateljstva koja su ostala do današnjih dana.

 

Na slici su novinari  Italije i Jugoslavije 1988 godine u Beogradu, posle meča koji su gosti dobili 6:2. Ali, za utehu, što je mnogo važnije, u hali Pionir naši najbolji teniseri pobedili su Italiju u Dejvis kupu, pa ovaj poraz naših novinara nije pomutio radost Beogradjana zbog pobede u hali Pionir.

Pojedinačni rezultati:

Danko Vasović  –  Etore Feneri  9:5, Dejan Pataković – Roberto Mazanti  9:8,  Siniša Stojanović – Stefano Balduči 3;9  Saša Ristić – Teo Balti 1:9, Zoran Djukić- Danijel Azolini 6;9, Čedomir Šoškić – Serdjo Pasaro 6:9,

Dubl:

Stojanović,Vasović – Feneri,Balti 4:9  Djukić,Pejković . Mazanti,Balduči 3:9

Višegodišnje sportsko angažovanje novinara – tenisera, sijaset održanih domaćih prvenstava  počev od 1984 godine, medjunarodna saradnja i veliki broj medjunarodnih utakmica sa novinarskim reprezentacijama iz Evrope, dovelo je do toga da je trebalo u okviru Udruženja novinara Srbije i zvanično osnovati sekciju koja bi imala svoj Klub, Statut, Pravilnike i sve ono što je potrebno da bi se novinari – teniseri osećali kao jedna porodica i bili udruženi u pravu sportsku organizaciju. Na inicijativu nekolicine najagilnijih kolega ideja o osnivanju Kluba brzo je ostvarena. Osnivačka Skupština održana je 16.decembra 2009 godine, u prostorijama Udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28 na prvom spratu, a više od 60 prisutnih novinara bio je znak da je ovakvo organizovanje bilo nešto što su svi želeli. Treba napomenuti da su podršku za osnivanje Kluba dala oba novinarska udruženja, UNS i NUNS, da su na Skupštini prisustvovali generalni sekretari oba udruženja, kao i da su punu podršku osnivanju dali Teniski savez Srbije, Teniski savez Beograda, Sportski savez Beograda i većina teniskih klubova na teritoriji Srbije. Na Skupštini je konstatovano da Klub neformalno postoji i sekcija radi od 1984 godine, ali je sa novim usvojenim Statutom, izborom Predsednika i članova Upravnog Odbora, izborom članova Komisija, odlukom o pečatu i logo-znaku Kluba i zvanično (pravno aktivno) TENIS PRES KLUB  postao aktivan.

Dugo godina posle gradjanskog rata na prostorima bivše SFRJ sasvim razumljivo da je stagnirao I sport, ali je Tenis pres klub nastavio sa radom i organizacijom teniskih turnira za kolege novinare, mada su se takmićenja svela na Beograd i okolinu.

Ipak, sa velikim uspehom pojedinci su nastupali na svetskom šampionatu A.I.T.J. ( International association of journalist tennis) pa su se vrlo često kolege novinari Jelena Genčić, Bratislav Janjić i Ivan Stefanović peli na pobednička postolja širom Evrope u svojim kategorijama.

Poslednjih godina ekipa Srbije postiže veoma značajne rezultate na svetskim šampionatima, povećao se broj naših igrača koji nas predstavljaju, a svakako de je šampionat u Beogradu, održan 2010 godine, bio kruna uspeha, kako u organizaciji, tako i na sportskom polju.

U Bogradu sijaset medalja, sledeće 2011 godine u Budvi (Crna Gora) manje uspeha nego u Beogradu, ali nekoliko finala, da bi se naša ekipa ponovo proslavila u Italiji ( Masa di Mare, Toskana) kada je Čedomir Šoškić u paru sa Oliverom Doklestić (Crna Gora)  popeo na pobedničko postolje u miks dublu.

Upravni odbor Tenis pres kluba, na svojoj sednici održanoj 17.decembra 2009 godine (samo dan posle osnivačke Skupštine) doneo je odluku da zvanični rodjendan Kluba bude  16.avgust  1984 godine, datum kada je održan prvi teniski turnir u organizaciji novinarske teniske sekcije, na terenima Kalemegdana.

Uporedo sa takmičenjem na šampionatu AITJ  domaće prvenstvo u dve kategorije, plus igra parova, ne jenjava od davne 1984 godine do današnjih dana. Skoro da ne postoje teniski tereni u Beogradu, koji nisu bili domaćini našim kolegama. Poslednjih godina uobičajeno je da se prolećni šampionat igra u Košutnjaku, na terenima TK Studio 1, jesenji na terenima TK Topako, ispod Dedinja.

U mladjoj kategoriji, ne zna se ko je bolji od koga, Igor Miklja, Aleksandar Gajšek, Branislav Pralica, Milan Bošković, Nebojša Višković…..   Svaki turnir priča je za sebe, baš kao u starijoj kategoriji, mada su se kod teniskih veterana izdvojila dvojica, Danko Vasović i Čedomir Šoškić, koji obično igraju finale i smenjuju se na pobedničkom tronu.

Podeli.

O autoru

Komentari su isključeni.