ISTORIJAT    1984  –  2019

0

       ISTORIJAT    1984  –  2019 

Prve  turnire, u organizaciji Tenis pres kluba, novinari  su održali  1984. godine u Beogradu, u proleće, na igralištima Kalemegdana, zatim te iste godine i na teniskim terenima na Zvezdari, na igralištu Trudbenika.  Od tada, pa sve do današnjih dana, odolevajući godinama i smeni generacija, tradicija se nije prekidala. Turniri su se igrali, pobednici se smenjivali, a ono sto je najvažnije, od jedne male grupe entuzijasta broj igrača  narastao je  do te mere da su danas takmičari podeljeni u dve starosne grupe, dok je  kvalitet igre i igrača odavno prevazišao okvire uobičajenih amaterskih takmičenja.

Nekako u isto vreme sa početkom teniskih aktivnosti novinara, na profesionalnim terenima,  stasavala je u okviru tadašnje  Jugoslavije, jedna nova generacija igrača na čelu sa Slobodanom Živojinovićem, zatim se pojavila i Monika Seleš,  pa je  većinu novinara povuklo da se, pored uobičajenih nadmetanja kolega  u fudbalu i smučanju, ogledaju i u “belom sportu”,  koji je nezaustavljivo  ulazio u modu.

 Tih prvih godina, uz zvanične mečeve Dejvis kupa, koje je reprezentacija Jugoslavije igrala širom sveta, novinari su imali  svoju selekciju i najčešće odmeravali snage sa kolegama – izveštačima iz zemlje koja je bila protivnik našoj selekciji u Dejvis kupu.

Treba podsetiti da su  pojedinci  sa velikim uspehom nastupali na Svetskom šampionatu pa su se vrlo često kolege novinari, kao predstavnici Srbije, pre svih  Jelena Genčić, zatim Bratislav Janjić i Ivan Stefanović,  peli na pobednička postolja širom sveta  u svojim kategorijama, a od 2007. godine, do današnjih dana, njima su se pridružili u osvajanju trofeja Mira Bain, Dora Vučetić, Olivera Doklestić, Čedomir Šoškić i  Miodrag Maletić.

Kruna napora da se tradicija novinarskih nadmetanja  očuva bila je organizacija Šampionata sveta u Beogradu 2010. godine, kada su Tenis pres  podržali Ministarstvo sporta, Skupština grada, Turistička organizacija Srbije i naravno većina medijskih kuća. Rezultat ovako dobro pripremljenog takmičenja ostaće nezabeležen u analima održavanja svetskih  prvenstava – na 14 terena igralo je ukupno 156 novinara iz 27 zemalja!  Nikada toliko učesnika do tada, nikada do danas, a održano je više od 40 šampionata sveta širom zemljine kugle.

Tenis pres klub, zvanično kao organizacija, oformljen je  2009 . godine.

 Osnivačka Skupština je održana 16. decembra 2009. godine, u prostorijama Udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28 , a više od 80 prisutnih novinara bio je znak da je ovakvo organizovanje bilo nešto što su svi želeli. Konstatovano da Klub neformalno postoji i sekcija radi od 1984. godine, ali je sa novim usvojenim Statutom, izborom Predsednika i članova Upravnog Odbora, izborom članova Komisija, odlukom o pečatu i otvaranjem podračuna pri UNS-u  i zvanično i pravno  TENIS PRES KLUB postao aktivan.

Upravni odbor Tenis pres kluba, na svojoj sednici održanoj 17. decembra 2009. godine doneo je odluku da rodjendan Kluba bude  datum kada je održan prvi teniski turnir u organizaciji Novinarske teniske sekcije – 16. avgust 1984. godine,  pa je  to razlog našeg okupljanja, jer svi mi zajedno slavimo 35 godina igranja tenisa.

Na kraju, još jedna važna činjenica, koja je na svaki način, i u sportskom, i u afirmativnom smislu, dala posebnu specifičnu težinu našem igranju i druženju. Tenis pres klub ima i svoje počasne članove iz redova bivših sportista, glumaca, pevača i umetnika. To su Dule Savić, Nenad Stekić, Vladimir Petrović Pižon, Savo Milošević, Bata Mirković, Nemanja Vidić i drugi. Njihova imena dovoljno govore da je naša ideja iz 1984. godine doživela punu satisfakciju.                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                          

 

 

                                                                                                        

Podeli.

O autoru

Komentari su isključeni.